Mazzotti: Lichtere zelfrijder maakt indruk
André Bakker boert al sinds 1972 in het Noord-Hollandse Anna Paulowna. Eerst met z’n vader, later met z’n broer en nu is hij in loondienst bij zijn dochter en de dochter van zijn broer. Hoewel Bakker de pensioengerechtigde leeftijd al is gepasseerd, is hij het werk nog lang niet zat. Bakker werkt al jaren met zelfrijdende spuitmachines.
Het akkerbouwbedrijf omvat zo’n 135 hectare waarvan ruim 40 hectare pootaardappelen en voor de rest suikerbieten en wintertarwe. Bakker werkt graag met één van zijn Amerikaanse John Deeres, maar hij is ook kieskeurig als het om spuitmachines gaat. Bakker: “Vanwege de wendbaarheid en het feit dat je bij een getrokken spuitmachine eigenlijk jaarrond een trekker kwijt bent, hebben we jaren geleden al gekozen voor een zelfrijdende spuitmachine. Eerst hadden we een Deutz-Fahr Intrac met een opgebouwde Platz-spuit, daarna kwam er een Tyler Patriot en inmiddels hebben we al onze tweede Mazzotti.”
“Het lage gewicht gaf de doorslag”
“Toen we op zoek gingen naar een vervanger van de Tyler wilde ik opnieuw een zo licht mogelijke machine.” Via een artikel in de LandbouwMechanisatie kwam hij op het spoor van Mazzotti. Bakker kende Hogervorst al, dus dat gaf extra vertrouwen. “Op de Agritechnica in Hannover had ik al verschillende zelfrijders bekeken, maar ik vond het gewicht van al die machines te hoog. De Mazzotti is minimaal 2 ton lichter dan concurrerende A-merken. Door dat lage gewicht en de verstelbare spoorbreedte van 225 tot 300 cm hoef ik in mijn percelen geen spuitpaden aan te leggen en kan ik gewoon tussen de aardappelruggen doorrijden. Ook in suikerbieten en wintertarwe is dat handig. De machine loopt er mooi overheen. Bij het aardappelrooien moet ik soms zoeken waar ik met de spuit heb gereden – je vindt de sporen bijna niet terug.”
Uitvoering
Bakker spuit minimaal met een volle tank zo’n 20 hectare met een lage dosering van 100 á 150 liter per hectare. Een heel grote tank heeft hij niet nodig. Die lage dosering is mogelijk door de goede driftreductie als gevolg van de luchtondersteuning en een lage spuitboomhoogte. De eerste Mazzotti MAF 3180 van Bakker maakte afgelopen seizoen plaats voor een nieuwe MAF 3580 met een iets bredere spuitboom van 33 meter en een tankinhoud van 3.200 liter. “De meeste percelen zijn 200 meter breed waardoor ik op die percelen precies drie rondjes kan spuiten. Met de vorige spuit met een boom van 27 meter kwam ik niet altijd lekker uit.”
De capaciteit zit hem niet zo zeer in de breedte van de spuitboom, maar in de spuitsnelheid, aldus Bakker.
Hogervorst paste de spuit aan naar een dopafstand van 25 cm en voorzag de machine van een luchtzak voor luchtondersteuning. “Dat werkt nog mooier dan Airtec, een techniek die op onze Tyler-spuit gemonteerd was. De spuitvloeistof wordt geweldig mooi in het gewas gespoten. Het spuitresultaat is door de luchtondersteuning optimaal, resulterende in zeer goede uitslagen in de nacontrole van de pootaardappelen. Ook zonder alle driftreductieregels, zou ik altijd voor luchtondersteuning kiezen.”
Dankzij de ultrasoonsensoren kan Bakker ondanks de lage boomhoogte van 30 cm boven het gewas toch vlot werken. Bij 8 km/h geeft het een heel zeker gevoel en is de balancering van de spuitboom zeer goed, vindt de akkerbouwer. Dat is volgens Bakker ook één van de sterkste punten, samen met de wendbaarheid. “De MAF 3580 is in deze uitvoering bijna de ideale spuit zoals ik hem ooit voor ogen had.”
“Bijna de ideale spuit”
Verbeteringen
De overname van Mazzotti door John Deere heeft de spuiten een extra kwaliteitsimpuls gegevens, meent Bakker.
“Motor, cabine, spuittechniek en gps-systeem komen nu van John Deere. Daarnaast vind ik de rijaandrijving wat verfijnder is geworden, waardoor de machine zich wat preciezer laat bedienen. Ook heeft deze spuit een centrifugaalpomp. Daar ben ik wel fan van. Je kunt de flow wat fijner regelen en je hebt geen last meer van trillende en jutterende slangen, zoals bij een membraanpomp. Vroeger sleten daardoor nog weleens wat slangen door. Verder is de spuitboom sterker, wat van pas komt met de luchtzak. Alleen het invouwen en opklappen van de luchtzak kan nog iets beter, denk ik. Daar gaat Hogervorst komende winter naar kijken. De service van Hogervorst is goed en ondanks dat ik wat verder van Noordwijkerhout zit, worden we altijd snel geholpen. Er werken prettige mensen die weten waar ze het over hebben.”