Langere levensduur bij slim gebruik
Langere levensduur bij slim gebruik
Om de langst mogelijke levensduur uit de heftruck accu te halen, zijn er een aantal aandachtspunten waar je als gebruiker rekening mee moet houden. Deze punten hebben betrekking op loodzwavelzuuraccu’s. Lithium-ionaccu’s worden apart behandeld.
De accu is het hart van de elektrische heftruck. Een accu die (bijna) kapot is, leidt al snel tot stilstand. Gelukkig is met juist onderhoud en slim laden de levensduur van de accu aanzienlijk te verlengen. In dit blog geven we tips rond het opladen en voor het juiste onderhoud.
Kies de juiste accu
Allereerst is het belangrijk om de juiste accu te kiezen bij het werk dat ermee wordt gedaan. Hogervorst kan u helpen bij het kiezen van de juiste accu voor uw werkzaamheden. De inzet bepaalt uiteindelijk het soort accu, de capaciteit en of er voldoende tijd is om de accu tussentijds op te laden. Is dit laatste niet het geval, dan is een wisselaccu een goede optie.
Opladen op het juiste tijdstip
Idealiter moet een loodzwavelzuuraccu worden opgeladen bij 20 procent van zijn accucapaciteit. Iedere loodzwavelaccu gaat namelijk maar een beperkt aantal ladingen mee. Daarna is de accucapaciteit zo ver teruggelopen dat deze moet worden vervangen. Zaak is dus om de accu niet vaker op te laden dan strikt noodzakelijk. Heeft de accu aan het einde van de dag nog een lading van 60 procent en is dat voldoende voor de volgende dag, zet de heftruck dan niet aan de lader. Dit voorkomt onnodige accudegradatie doordat de accu met een standaardlader elke keer bij het opladen een klein beetje achteruit gaat. Onnodige tussenladingen van de accu zorgen voor versnelde achteruitgang van de accu, omdat de accu dan vaker dan nodig wordt belast.
Gebruik de juiste lader
Aan de standaardlader duurt het zo’n tien tot twaalf uur voordat de accu volledig is opgeladen. Als de heftruck alleen overdag wordt ingezet, is een standaardlader een prima oplossing. De machine staat dan elke morgen weer met een volle accu klaar. Sneller laden kan, maar dat leidt tot extra warmteontwikkeling en dan is er in sommige gevallen koeling nodig. Hoe sneller je namelijk een accu oplaadt, hoe meer stroom er in korte tijd naar de accu vloeit. Bij te snel laden ontstaat explosief waterstofgas dat uit de accu’s wegglipt. Dit betekent niet alleen een potentieel brandgevaar, maar maakt het ook noodzakelijk om vaker het accuwater bij te vullen.
Veel laders zijn nog ouderwetse trafoladers, die altijd met dezelfde laadstroom opladen en geen rekening houden met de laadtoestand van de accu. Tegenwoordig zijn er ook hoogfrequentladers. Deze is niet alleen energiezuiniger, maar ook intelligenter. Deze lader past de laadcyclus aan op de laadtoestand van de accu. Daardoor wordt die minder zwaar belast en dit resulteert in een lager verbruik van accuwater. De laadstroom aanpassen op de laadtoestand van de accu verlengt de levensduur en voorkomt onnodige accudegradatie. Verder kunnen sommige hoogfrequentladers meerdere laadspanningen aan: een 80V hoogfrequentlader kan meerdere accuspanningen opladen. Na aansluiting herkent de lader de spanning en de accustatus en schakelt de juiste spanning voor laden in.
Juiste onderhoud van de accu
Het is belangrijk dat de accu altijd schoon en droog in de machine zit. Verder is het belangrijk dat het niveau van het accuwater op gezette tijden wordt gecontroleerd en zo nodig wordt bijgevuld. Bij normaal gebruik is circa één keer per maand bijvullen voldoende. Bij intensiever gebruik (en vaker laden) moet dat vaker, omdat er dan ook meer water verdampt.
Hogervorst biedt klanten een batterijwatervul- en onderhoudscontracten aan. Hiermee ontlast u uw personeel en bent u ervan verzekerd dat uw batterijen altijd in topconditie zijn.
Lithium-ion
Tegenwoordig zijn veel heftrucks verkrijgbaar met een lithium-ionaccu. Die zijn flink duurder, maar bieden een aantal voordelen. Zo hoef je geen accuwater meer bij te vullen en is de accu geheel onderhoudsvrij. De vermogensafgifte is bovendien altijd constant, waar een loodzwavelzuuraccu bij grotere ontlading minder vermogen gaat afgeven. Verder hebben tussenladingen geen invloed op de levensduur. Daarmee is dit accutype zeer geschikt voor bedrijven die in ploegendiensten werken en hun heftruck intensief gebruiken. Tijdens korte pauzes moet de heftruck dan even aan de lader. Op die manier kan u met een kleine accucapaciteit toch een werkdag vooruit.
Bent u geïnteresseerd in onze servicediensten of een ander intern transportproduct uit ons brede assortiment, dan kunt u die vinden op onze website www.hogervorst.nl/intern-transport of neem dan contact op met één van onze intern transportadviseurs
.
Regio Zuid Holland : René de Jong / 06-44381254 / r.jong@hogervorst.nl
Regio Noord Holland : Alex Oorschot / 06-19047706 / a.oorschot@hogervorst.nl