Je kunt goed met ze sparren, het zijn echte vakmannen

Je kunt goed met ze sparren, het zijn echte vakmannen

Jub Holland uit Noordwijkerhout (ZH.) is een bloembollenbedrijf dat actief is in de verkoop en export naar veertig landen van bloembollen  voor zowel de consument als de hovenier. Het bedrijf bestaat sinds 1910 en sinds het honderdjarig bestaan in 2010 prijkt het predicaat hofleverancier op de gevel. Naast de handel in bloembollen heeft het bedrijf ook een eigen kwekerij.

We spreken op het bedrijf met Rudolph Uittenbogaard en Peter Pennings. Uittenbogaard is jarenlang verantwoordelijk geweest voor de kwekerij en helpt hier en daar nog waar het nodig is. Pennings kwam er zes jaar geleden bij en heeft het spreekwoordelijke stokje op de kwekerij overgenomen. Hij is verantwoordelijk voor de dagelijkse werkzaamheden. Het bedrijf teelt narcissen en tulpen op zo’n 30 hectare. JUB heeft zowel de spuit als de kunstmeststrooier bij Hogervorst aangeschaft. Vooral de spuit is door de jaren heen flink aangepast om hem van de modernste technieken te kunnen voorzien.

Spuitmachine

De spuitmachine is een belangrijke machine voor het bedrijf. Uittenbogaard: “Voorheen hadden we een Douven veldspuit. Doordat Hogervorst voorheen Fendt-trekkers verkocht kwamen we daar al over de vloer. Toen we een nieuwe spuit nodig hadden, hebben we bij Hogervorst aangeklopt. Hogervorst is hier in de regio het bedrijf met de meeste ervaring op het gebied van spuittechniek. Als je een keer een probleem hebt, hebben ze ook de juiste kennis en kunde om je als klant te helpen. Je kunt goed met ze sparren over bijvoorbeeld spuitdoppen. Het zijn echte vakmannen.” 

De spuitmachine is een Kverneland iXter A10 van 2015 en sindsdien is de spuit regelmatig voorzien van de nieuwste technieken. “De spuit is voorzien van een dopafstand van 25 centimeter om met verlaagde spuitboom te kunnen werken. De spuit is op aanraden van Hogervorst nu ook uitgerust met een Squall-systeem.” 

Pennings vult aan: “Squall is eigenlijk een uitvloeier en een hechter in één. Het zorgt voor minder drift en dat het middel beter op de plek komt waar het ook bedoeld is. We hebben er goede ervaringen mee.”

Het bedrijf heeft in het begin op één spuitboom met en zonder Squall geëxperimenteerd en de heren geven aan dat je het effect al in één oogopslag kon zien: veel minder drift en een betere bedekking. De Squall-installatie registreert ook gelijk het gebruik. De gedragen spuit heeft een boombreedte van 20 meter en is daarmee voldoende breed om 11 bedden van 1,8 meter  te kunnen spuiten.

GPS

Na een paar jaar is het bedrijf overgestapt op het spuiten met behulp van GPS en sectieafsluiting Het kleine Tellus-scherm maakte daarbij plaats voor het grotere Tellus-Pro-scherm. De trekkers zijn voorzien van het gps-systeem van Raven. De spuit kan in totaal negen secties schakelen om overlap en buiten de perceelsgrens spuiten te voorkomen. Peter is blij met deze toevoeging, omdat je je om overlap nu niet meer druk hoeft te maken en de aandacht bij het spuiten kunt houden.

pH-meter

Recent is een pH-meter op de spuit gebouwd om de hardheid van het water te kunnen meten. Als het nodig is gebruikt het bedrijf pH-verlagers zodat er met minder liter gespoten kan worden. Beter voor het milieu en beter voor de portemonnee. Wij tanken geen water uit de sloot maar toch wil het pH-gehalte van het water nog wel eens fluctueren. Tijdens het vullen zien we op het kastje de pH en dan weten we of pH-verlagers of -verhogers toe moeten voegen voor de optimale werking van het spuitmiddel. 

Syngenta

Naast de eigen spuitwerkzaamheden doet het bedrijf ook tests voor Syngenta. Pennings: “We hebben samen met Syngenta onderzoek gedaan naar de Squall-installatie om de ideale bedekking op de planten te krijgen. Daarnaast hebben we veel verschillende spuitdoppen getest voordat ze eventueel op de markt komen. Ze komen een paar weken per jaar op het moment dat de gewassen het ideale groeistadium hebben. Deze onderzoeken doen we nu een jaar of vijf.”

INTERN TRANSPORT
LANDBOUW
SPUITTECHNIEK