Hogervorst uitgekozen als Beste Noviteit 2021

Hogervorst uitgekozen als Beste Noviteit 2021

Helaas geen SMTB dit jaar, maar de prijs voor Beste Noviteit werd gewoon doorgezet. De AJDB (Agrarische Jongeren Duin- en Bollenstreek) heeft ipv rond gelopen op de beurs, filmpjes van de deelnemende bedrijven beoordeeld en zij konden tijdens een digitale seminar hierover nog vragen stellen.
Uiteindelijk hebben zij afgelopen vrijdag Hogervorst uit Noordwijkerhout uitgekozen als Beste Noviteit 2021 met hun nieuwe spuittechniek Tee-jet Dynajet systeem. Met deze nieuwe spuittechniek kan men flink besparen op het gebruik van bestrijdingsmiddelen en toch een gezond gewas produceren.
Vorig jaar toonde Hogervorst het Tee-jet Dynajet systeem. Het bedrijf heeft dit verder ontwikkeld, zodat paden en bedden met een aparte dosering kunnen worden gespoten. Tot voor kort kon dat niet omdat dit te gedetailleerd is voor taakkaarten en de doppen niet goed gepositioneerd waren voor de teelt op 1,80 m. Voor Rustenburg uit Wieringerwerf maakt Hogervorst een machine met deze techniek, die eind van dit jaar klaar zal zijn. De tulpen van Rustenburg staan op 184 cm spoor. Hierbij houdt hij een 25 cm breder spuitspoor. De doppen staan nu precies op 23 cm en boven het spuit-spoor
op 2x 24 cm. Daardoor blijft de verdeling bij volveldspuiten optimaal en staat er steeds één dop boven het pad. In combinatie met luchtondersteuning voldoet deze techniek voor 97,5% driftreductie met – belangrijker – een duidelijk betere verdeling dan normaal. Met de noviteit is tijdens het spuiten de dosering op het bed te verlagen; dit kan zelfs per bed in plaats van over de hele boom. Dit stelt de kweker in staat om de dosering aan te passen afhankelijk van de gevoeligheid van het gewas. Dat kan manueel of met een taakkaart gebaseerd op plantregistratie. Ook in de paden is de dosering aan te passen. Afhankelijk of het gewas over het pad hangt of nog kort is, of hoe de onkruid-druk is. Bij een onkruidbespuiting na opkomst kan hiermee de groeiderving van het gewas worden geminimaliseerd, door een kleinere dosering op het bed en een hogere dosering op het pad, afhankelijk van de omstandigheden. Ook bij een schimmel- of luisbespuiting is te variëren. Hierbij kan de dosering in het pad minimaal worden gehouden. Dit systeem kan een belangrijke besparing op middelen betekenen en daarmee een verlaging van de emissie (drift en uitspoeling). Belangrijker is dat dit systeem een verhoging van de opbrengst kan betekenen door het verminderen van de negatieve effecten van de middelen op de groei. Het kan uitgebreid worden met camerasystemen.
Hierbij de link naar het filmpje dat beoordeeld is: https://youtu.be/d8pnND_9-KQ

INTERN TRANSPORT
LANDBOUW
SPUITTECHNIEK